5 tips för dig som söker en porträttfotograf i Malmö

5 tips för dig som söker en porträttfotograf i Malmö

1 Sök efter fotografer i din närheten. Detta är absolut enklast, befinner du dig i Malmö är det bekvämare och i slutändan mer prisvärt att arbeta med en lokal fotograf snarare än någon som är belägen flera mil bort. Gör såhär: Kolla upp vilka fotografer i din närhet som har porträtt som specialitet. Läs information på deras hemsida och ta en titt på deras tidigare bilder Kolla upp recensioner om fotografen på Facebook, Google My Business och hemsidor.

Kort sagt, bekanta dig med fotografen och se om du tycker om bilderna.

2 Välj stil. Det finns inte en enda porträttfotograf i Malmö som är den andra lik. Alla har sin egen stil! Även om en bild visuellt kan likna den andra finns det alltid något som skiljer dem åt, detta är sant om fotografen är skicklig. Ett bra sätt att se om fotografen du funderar på att välja är bra eller inte är just det, om hans bilder ser identiska ut eller om varje bild är unik. En mindre bra fotograf kanske lånar sin stil från någon annan, härmar snarare än att skapa något eget unikt. Ofta blir detta synligt i element som känsla, atmosfär och ton i bilden. En bra bild har djup och förmedlar en stämning, en mindre bra bild saknar de extra dimensionerna.

Rent generellt kan man se en del övergripande stilar. Exempelvis:

Dokumentär stil: Liknar det man ser i tidningsreportage. Fotografen fångar ögonblicket.  Ett hastigt leende. En särskild blick. En rörelse. Bilderna blir naturliga och spontana.
Vintage: Kanske vill du ha ett mer romantiskt porträtt. Mjukare ljus, milda nyanser.
Editoral: Ofta kraftigt redigerade bilder, som påminner om de som finns i modetidningar.
Konstnärligt foto: Fotografen använder hela sin kreativitet och leker med speglingar, ljus och vinklar.

Missa inte rabattkoden i slutet av denna blogg

3 Boka tid för att träffa fotografen. Visst kan man få ut mycket information av att titta på en fotografs hemsida. Men ett hett tips är att boka tid och träffa fotografen. Det är först när man träffas som man vet om man trivs med varandra. För ja, det är viktigt att man trivs med sin fotograf. Annars kommer det bli svårt att slappna av och leverera ett bra foto. .

Varför? Jo, för att du måste kunna känna dig avslappnad och bekväm under fotograferingen. En skicklig fotograf vet hur man skapar en trygg atmosfär och får dig att känna dig lika hemma som om du hade befunnit dig i ditt eget kök. Detta underlättar också för porträttfotografen, det är då han kan fånga det som verkligen är du, på bild. Du vill självklart ha ett äkta porträtt, inte något där du står och ser spänd och obekväm ut. Det ska även vara roligt att stå framför kameran, inte kännas som en plåga du snabbt vill ha överstökad. Därför är det oerhört viktigt att du träffar fotografen innan du bestämmer dig. Ta en kopp kaffe ihop, och passa också på att fråga om råd när det gäller porträttet. Hör dig för hur just den här fotografen ser på porträttfotografering, och hur han eller hon arbetar.

4 Sätt dig ner i lugn och ro och försök komma på för- och nackdelar med de fotografer du väljer mellan. Har fotografen några bra idéer om hur och var porträttet ska tas? Har han en studio? Vilka typer av arbeten har han fotat tidigare? Vilken sorts kamerautrustning har han? Vilka omdömen har han fått från tidigare kunder? Vad är priset jämfört med de andra? Är priset rimligt? Vad ingår i priset?

Och framför allt: Vem kände du dig mest bekväm med? Var det någon av fotograferna som kunde få dig att skratta?

5 Sist men inte minst: Hur professionell är fotografen? 

Hur professionell fotografen är kan ta uttryck på en mängd olika sätt: Hur han presenterar sig, om han ger tydligt besked om priser samt om han ger kvitto på din betalning.

Ett annat enkelt sätt att ta reda på om din fotograf är professionell eller inte är att försäkra dig om att han är riktig, detta kan du lätt kontrollera via nätet. En seriös fotograf har oftast både egen firma och hemsida.

5 tips för dig som söker en porträttfotograf i Malmö

Det finns många olika tillfällen i livet när man kan behöva anlita en riktigt bra porträttfotograf. Ofta gäller det ett speciellt tillfälle som man vill minnas som till exempel ett bröllop, en födelsedag eller examen, men även för egen del.

Du kanske vill ha en fin fotokollektion att ge bort i julklapp till mormor och morfar eller ett stort porträtt på canvas av dina barn, att sätta upp i vardagsrummet och självklart ska det se professionellt ut, något som kan vara svårt att åstadkomma med en vanlig mobilkamera!

Det kan därför vara en bra ide att anlita en prisvärd proffsfotograf som håller kvaliteten hög till ett rimligt pris. När du väljer fotograf är det några viktiga punkter du bör kolla av, när allt kommer omkring är det inte var dag man går till fotografen, och när man väl gör det, då vill man vara säker på att man blir nöjd med resultatet.

Prisvärd fotograf i Malmö.

Vilka faktorer ser till att du verkligen får värde för vad du har betalat? Faktorer som, om din fotograf har egen studio, samarbete med makeupartist eller soloarbete kan spela in på priset och även prisvärdheten. Det är naturligtvis ingen nödvändighet att din fotograf har samarbete med makeupartist och en egen studio men det kan vara ett tydligt tecken på hans professionalitet. Arbetar din fotograf i ett team, där alla sköter sin roll, blir det enklare för fotografen att fokusera på just dig och få dig att slappna av. Som vi vet så leder en avslappnad miljö till magi i bilderna.

Välj alltså en prisvärd fotograf, har han eller hon studio? Om ja, var? Det är samtidigt inte prisvärt om du tvingas resa i timmar för att nå din fotograf. Om din fotograf uppger ett pris som låter för bra för att vara sant bör du alltså undersöka varför är din fotograf billig? Oftast beror detta på att han inte har egen studio eller ett team vilket självklart håller kostnaderna nere. Detta behöver dock absolut inte innebära att det är en dålig fotograf!

5 tips för dig som söker en porträttfotograf i Malmö
5 tips för dig som söker en porträttfotograf i Malmö

Välj en fotograf du trivs med

Hur hittar du då en skicklig porträttfotograf i Malmö? Någon som lyckas fånga din bästa sida och föreviga den på bild.

Det är otroligt viktigt att välja en fotograf du trivs med så att du kan slappna av och vara dig själv, för ärligt talat, är det inte alltid lätt att stå framför kameran. Särskilt inte om du blir tillsagd att slappna av och se glad ut, ofta känns det då precis tvärtom. Du spänner dig, ler konstigt och poserar i en underlig stans.
Då hjälper det inte att den på andra sidan kameran säger åt en att le.

Ta inte första bästa

När du väljer fotograf gäller det att du tänker till för att få bästa möjliga bilder, det är alltså inte en bra ide att slå upp på Google och boka tid hos första bästa. Se till att försäkra dig om att du hittar just den fotograf i Malmö som passar just dig. Den vars stil passar vad du hade tänkt dig och vars attityd hjälper dig att slappna av snarare än att stelna till.

Har du redan på förhand bestämt dig för hur du vill ha ditt porträtt, då gäller det att hitta en fotograf som kan att ta sådana bilder. Känner du dig fortfarande vilsen i djungeln, det finns så mycket att välja på både när det kommer till fotograf och fotostil. Vill du ha ett porträtt i svart-vitt eller i färg? Avslappnat och romantiskt, sepiafärgad gammaldags eller ett helt vanligt foto med minimal efterbehandling? Det är inte konstigt att många känner sig vilsna när de ska välja sin porträttfotograf i Malmö.

Sammanfattning

När du söker en porträttfotograf i Malmö – använd både förnuftet och känslan.

Förnuftet för att söka på nätet, titta på hemsidor och läsa omdömen och recensioner på bloggar.
Känslan för att se till att du verkligen får det du är ute efter. Fotografering är en kreativ syssla, det handlar lika mycket om de rätta vinklarna som känsla och stämningsläge. Det handlar också om att personkemin klickar, att du och fotografen kommer överens, förstår varandra och känner er bekväma med att arbeta ihop.

Det finns många porträttfotografer i Malmö. Bland dessa finns det garanterad en som passar just dig!

Som tack för att du läser min blogg får du nu en rabattkod som gäller till och med 31 januari. Fyll i formuläret och glöm inte rabattkoden i meddelandet!

klicka här för att komma till mina priser.

Erbjudande

5tips30
  • Uppge rabattkoden ovan så får du 30% avdrag. Oavsett vilket paket du väljer. (Gäller till och med 31 januari)
Tack för att du kontaktar mig. Jag hör av mig snarast.
Ops, något fel uppstod. Försök igen!
Hanteringen av dina personuppgifter *
Jag godkänner att Malmösfotograf sparar och hanterar mina uppgifter enligt personuppgiftspolicyn.
“When words become unclear, I shall focus with photographs. When images become inadequate, I shall be content with silence.”
ANSEL ADAMS