Vad kostar en fotograf och varför?

Priserna mellan olika fotografer kan variera. En fotograf i Malmö kan ha en annan prissättning än en fotograf i Norrland till exempel. Det kan även skilja mellan olika fotografer baserat på vilken typ av fotograferingar de gör, erfarenhetsnivå samt vad som ingår i deras erbjudanden.

Svenska Fotografers Förbund (SFF) ger oss fingervisningen att timpriset för en fotograf bör ligga på cirka 1 400 kronor. I det priset är dock enbart inräknat arbetstid och inte de färdiga bilderna. Det kan till exempel tillkomma kostnader för efterbehandling och liknande.

fotograf i Malmö

Vad gör en fotograf?

En fotografs arbete består av många olika deluppgifter. För att kunna bedöma huruvida priset hos en fotograf är rimligt, behöver du förstå vad arbetet innefattar. Föreställ dig att du letar efter en professionell fotograf i Malmö. När fotografen ska arbeta med dig kommer jobbet att innefatta en mängd olika steg. Fotografen kommer att:

Konsultera med dig som kund – Fotografen och du som kund behöver samtala och gå igenom dina önskemål och tankar kring fotografering, för att säkerställa att ni är överens om slutmålet och alla detaljer.
Reka på plats – I fotografens uppgifter ingår ofta att reka, ordna med ljussättning samt optimera miljön inför fotograferingen.
Resa till och från fotograferingar – Om fotograferingen inte sker i en fotostudio eller i närheten, är det vanligt att en del resande ingår i fotografens arbetstimmar. 30-60 minuters bilresa till en lämplig plats nära kunden tillhör vanligheterna.
Fotografera – Tidsåtgången på själva fotograferingen kan variera, allt ifrån 30 minuter till 12 timmar är vanligt, beroende på typ av fotografering.
Överföra och skapa backup av bilder – Det är viktigt att fotografen direkt efter avslutad fotografering överför alla bilder till en hårddisk och skapar säkerhetskopior.
Välja ut bilder – Detta moment är ofta väldigt tidskrävande. Fotografen behöver gå igenom stora mängder bilder och välja ut de bästa åt kunden. Vid större fotograferingar är det inte ovanligt att fotografen går igenom flera tusen bilder i efterarbetet.
Efterbehandla och redigera bilder – Även detta moment är ofta väldigt tidskrävande. Faktum är att det kan ta lika lång tid att efterbehandla bilderna, som det gör att genomföra själv fotograferingen.
Exportera bilder efter redigering – Fotografen sorterar sedan bilderna och exporterar dessa till kundmappen.
Framkalla – I de fall där framkallning ingår kommer fotografen antingen skriva ut bilderna på en fotoskrivare, eller beställa denna tjänst hos en extern leverantör.
Skapa album – Ibland erbjuder fotografen fotoalbum till exempel vid högtidliga och minnesvärda ceremonier. Det tar vanligtvis ett antal timmar att designa och trycka ett färdigt album.
Skapa digitala album – Det är populärt med digitala bilder som kan delas med släkt och vänner och ett fotoalbum online brukar kunna ordnas utöver den fysiska versionen.
Leverera bilderna – Slutligen ser fotografen till att du som kund får dina efterlängtade bilder, antingen digitalt, i fysisk form, eller båda.

Varför har fotografer så olika priser?

Fotografers utbud och arbetsmetoder varierar. Det skiljer sig till exempel i vilka moment som ingår före, under och efter fotograferingen. En fotograf behöver göra en bedömning för hur tidskrävande varje moment är och ge dig ett prisförslag utifrån det. Olika fotografer lägger ner olika mycket tid på varje moment och kan ha olika specialiteter. Fundera över vad som är viktigt för dig och rådgör med din fotograf om vilka delar av en fotografering som är nödvändiga för dig. Många fotografer erbjuder paketlösningar, med alla viktiga moment inplanerade för att få en perfekt fotografering, anpassade efter ändamålet.

Boka din tid nu.